Дългоочакваната GeForce RTX 3050

След множеството слухове относно следващите видео карти на nVidia, с началото на 2022 година официално излезе на пазара новият член на серията 3000, а именно RTX 3050.

Тази видео карта няма да остане в история като най-великата видео карта на всички времена защото е по-скоро ориентирана към бюджетните гейминг конфигурации. Това че не е най-мощният продукт носил името GeForce не трябва да ви заблуждава.

Безкомпромисен гейминг с RTX 3050

Тук говорим за видео карта, която е създадена да отговори безпроблемно на всички изисквания за гейминг на 60 кадъра в секунда (frames per second) в резолюция 1080p.

Добрите новини около тази видео карта не са малко. Да започнем с това, че тук отново разполагаме с 8 GB VRAM както при RTX 3060 Ti и добре познатата Ampere архитектура oт 2020 година насам.

Разбира се няма как да забравим да отбележим, че името RTX не е случайно. RTX 3050 като предшествениците поддържа не малка част от функциите на тази серия.

Най-известните от тях, разбира се, са Ray-Tracing и DLSS.

Технически погледнато RTX 3050 има 2560 CUDA ядра, 128-битов интерфейс и базова честота от 1.55 GHz. При необходимост тази честота може да достигне до 1.78 GHz.

Цена на RTX 3050

С оглед на ситуацията относно световния недостиг на видео карти е трудно да говорим за цена близка до обявената от nVidia. Също както досега, огромното търсене поради копаенето на криптовалути влие много на точно този фактор.

Тук също имаме добри новини, с които можем да зарадваме геймърите. RTX 3050 не се представя добре при копаене и по тази причина се предполага, че по-голямата част от тях ще се използват за истинското им предназначение, а именно покоряване на виртуалните светове.

Какво да очакваме от RTX 3050

След направените бенчмаркове всичко около тази видео карта е доста обещаващо. В повечето ситуации обещанието за 60 fps е спазено, а в някои надхвърлено.

В големи заглавия като:

  • Doom Eternal
  • Call of Duty Black Ops: Cold War
  • Marvel’s Guardians of the Galaxy
  • Minecraft
  • F1 2020
  • Borderlands 3 и Control

 GeForce RTX 3050 достига и надминава 60 fps във Full HD, по-известна като 1080p.