Кога излиза Intel ARC Alchemist 

Intel ARC Alchemist е новата видео карта на технологичния гигант и ще е достъпна на пазара през първото тримесечие на 2022 година.

Tази видео карта ще бъде пряк конкурент на nVidia RTX 3000 серията и съответно серията на AMD RX 6000.

Архитектурата Xe-HPG

Видео картата ARC Alchemist ще използва микро архитектурата Xe-HPG.

Тази нова архитектура на Intel ще предлага по-висока производителност в сравнение с конкуретните видео карти на nVidia и AMD. ARC Alchemist ще поддържа ray tracing технологията, 4K гейминг и по-големи възможности за тежка видео обработка благодарение на XeSS.

Какво е Intel XeSS

Intel ARC Alchemist разполага с технологията Intel XeSS, базирана на изкуствен интелект, която ще подобри представянето в тежка графична обработка и гейминг. XeSS е решението на Intel, сравнимо с DLSS на nVidia при тежките графични задачи, което дава повече кадри в секунда или FPS (frames per second) без излишно натоварване на системата.

Казано по-просто: по-висока резолюция без загуба на качество благодарение на XeSS.

Кога ще има видео карти

Мисията на Intel за ARC Alchemist e ясна, както обяви главният им графичен инженер Раджа Кодури в Туитър:

Работим неуморно за постигане на целта – милиони видео карти ARC в ръцете на геймърите за всяка следваща година.“


Амбициозния план на гиганта е микро архитектура Xe-HPG и Intel технологията XeSS да се наложат на пазара на видео карти в следващите 4 години. Също така производителят на ARC твърди, че забавянията в този сектор за последните години няма да се отразят на производството и диструбицията на видео картите на Intel.

Гейминг с Intel ARC Alchemist

Предполагаемо в най-мощния си вариант ARC Alchemist ще се предлага от Intel във версия с 16 GB VRAM. Тя ще е конкурент на видео картата на nVidia RTX 3070 Ti. Допълнително ще се предлагат както 12 GB, така и 8 GB версия съответно като отговор на RTX 3060 и RTX 3050.

По последни данни тези видео карти ще се предлагат както за геймърски лаптопи така и за геймърски настолни компютри.

Бъдещето на Intel видео картите

Плановете на Intel за видео картите ARC не свършват до тук. ARC Alchemist е само началото. В рамките на следващите няколко години са потвърдени следващите видео карти на Intel.

Те също ще са от ARC серията с имената:

  • Battlemage
  • Cellestial
  • Druid.

Според изoбрaженията и информация от Intel, ARC Druid ще е със следващо поколение микро архитектура известна засега като Xe-Next Architecure. Тяхното стъпване на пазара очакваме през 2025 година.

Копаене на криптовалута с Intel ARC Alchemist

Intel ARC Alchemist и останалите видео карти от ARC серията, по непотвърдена информация, няма да бъдат ограничени за копане на криптовалути.