Новото в MacBook Pro 2021

MacBook Pro 2021 е наследникът на оригиналния 16-инчов MacBook Pro, пуснат през 2019 г. Докато предишният модел идваше с мощен хардуер както от Intel (за процесора), така и от AMD (за графиката), новият MacBook Pro идва с избор от най-новите чипове на Apple M1 Pro и M1 Max.

Тези чипове съставят както процесора(CPU), така и графичния процесор(GPU) и означава, че сега Apple проектира не само външния вид на MacBook Pro и операционната система, чиято последна версия е macOS Monterey, но и хардуера в него.

Контролирайки почти всеки аспект от създаването на MacBook Pro 2021, Apple представи невероятно амбициозен лаптоп и по този начин не просто създаде устройство за най-добрите фотографи, редактори на снимки и създатели на съдържание, но и демонстрира един от най-амбициозните и вълнуващи продукти, които компанията някога е създавала.

За разлика от по-достъпния MacBook Air (M1, 2020), новият 16-инчов MacBook Pro, заедно с по-малкия 14-инчов Pro модел, е насочен директно към креативните професионалисти. Без съмнение това са най-добрите Pro лаптопи за редактиране на снимки, създаване и обработка на всякакво видео и аудио съдържание или тежка графична работа.

Обобщено това означава, че говорим за изключително ниво на производителност и функции.

Наименованието “Pro”, символ на това по-високо ниво, също така води със себе си по-висока цена, но ако търсите мощен лаптоп, служещ за работна станция, която позволява създаване и редакция в движение, тогава тази цена се превръща в разумна инвестиция.

Технически спецификации на MacBook Pro 2021

  • Процесор: Apple M1 Pro (10-ядрен) или Apple M1 Max (10-ядрен)
  • Графика процесор: Интегриран 16-ядрен / 24-ядрен / 32-ядрен GPU
  • RAM: 16GB / 32GB / 64GB RAM памет
  • Дисплей: 16,2-инчов, 3456 x 2234 Liquid Retina XDR дисплей, 254 ppi /14,2-инчов, 3024x1964 Liquid Retina XDR дисплей, 254 ppi (мини-LED, 1000 нита постоянна яркост, широка цветова гама P3, технология ProMotion - 120Hz)
  • Място за съхранение: 512GB – 8TB SSD
  • Портове: 3x Thunderbolt 4 (USB-C), HDMI, слот за SDXC карта, 3,5 мм жак за слушалки, MagSafe 3
  • Свързване: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0
  • Камера: 1080p FaceTime HD уеб камера
  • Тегло: 2,1 кг. / 1,6 кг.
  • Размер: 35,57 x 24,81 x 1,68 см

Основни функции на MacBookPro 2021

При лаптопите от всеки клас има една функция, която застава над всички други, защото от нея зависи цялата ни работа и самия начин по който възприемаме устройството си. Става въпрос за дисплеят. Тук той е зашеметяващ 16,2-инчов Liquid Retina XDR дисплей с естествена разделителна способност 3456x2234.

Казано просто, това е най-добрият екран, който в момента можете да получите в Apple лаптоп.

Той не само е с невероятно висока разделителна способност, ProMotion технология за опресняване на картината до 120 пъти в секунда, но и поддържа широка цветова гама P3, предлагайки точни цветове за всичко, което гледате.

Също така дисплеят се възползва от мини-LED технология, намираща се и в новия iPad Pro, който предлага до 1000 нита постоянна (на цял екран) яркост и 1600 нита пикова яркост, 1 милиард цвята и съотношение на контраста от 1 000 000:1.

Това прави така че кадрите да изглеждат абсолютно зашеметяващо, с ярки, живи цветове и невероятни детайли.

Всичко това прави редактирането, разглеждането и създаването на съдържание с MacBook Pro несравнимо удоволствие и то без необходимост от друг външен монитор. При желание, от друга страна, новият MacBook поддържа два външни дисплея с до 6K резолюция при 60Hz с M1 Pro и три монитора с резолюция 6K с M1 Max.

Той също така идва с HDMI порт в пълен размер, който може да поддържа един дисплей с 4K резолюция и 60Hz честота на опресняване.

В днешно време, когато много от нас все още работят дистанционно, наличието на първокласна уеб камера е изключително важно и тук добрата новина е че, новата и подобрена уеб камера, вече е 1080p (за сметка на720p от предишните модели), с обработка на изображения, управлявана от чипа M1 Pro или M1 Max.

Резултатът е отлично изображение дори при ниски нива на осветеност, а вградените микрофони допълват добре новата уеб камера.

Дизайн на MacBook Pro 2021

Само с един поглед се забелязват големите промени в дизайна. Рамките около екрана са намалени, което води до лаптоп, който изглежда много по-модерен. Това също така позволява на Apple да увеличи размера на екрана до 16,2 инча в сравнение с 16 инча при предишния модел, като същевременно не влияе на общия размер на новия MacBook Pro.

Той има размери от 35,57 x 24,81 x 1,68 см, така че макар да запазва емблематичния език на дизайна на Apple, това е голям лаптоп и ще изисква малко повече място за съхранение, когато сте в движение.

Друга съществена промяна е богатият избор от портове.

MacBook от последните няколко години идваха само с два или четири USB-C Thunderbolt порта, които не бяха много полезни за фотографи, които трябваше да включат своите карти с памет или да свържат външни монитори. Вместо това трябваше да използвате адаптер.