iPhone 13 и iPhone 13 Mini

На 14-ти септември 2021 година, Apple представи iPhone 13 Mini и ‌iPhone 13‌ като наследници на популярните iPhone 12 mini и iPhone 12, включващи 20% по-малък ноч, чип A15 Bionic, подобрени камери, по-дълъг живот на батерията и други.

Въпреки че iPhone 13 и 13 Mini споделят по-голямата част от функциите си, има малък брой разлики между устройствата, освен размера на екрана. И двата телефона имат един и същ OLED Super Retina XDR дисплей, чипа A15 Bionic, 5G свързаност, двойни камери с 12MP Ultra Wide и Wide обективи и се предлагат в същите цветове.

По-интересното е къде се различават двете устройства:

Разлики:

iPhone 13 Mini

  • 5,4-инчов OLED Super Retina XDR дисплей с резолюция 2340 на 1080 пиксела
  • Живот на батерията с 17 часа възпроизвеждане на видео
  • Тегло: 141 грама

iPhone 13

  • 6,1-инчов OLED Super Retina XDR дисплей с резолюция 2532 на 1170 пиксела
  • Живот на батерията с 19 часа възпроизвеждане на видео
  • Тегло: 174 грама

iPhone 13 mini е по-малък, но не с по-малко функции

Струва си да се отбележи, че ‌iPhone 13‌ Mini не пропуска никакви специфични функции или подобрения на камерата поради по-малкия си размер, като двете устройства споделят почти всичките си функции.

По-надолу са изложени всички аспекти и разлики между ‌‌iPhone 13‌ и неговия по-малък брат.

Дисплеи и тегло

Най-забележимата разлика между ‌‌iPhone 13‌‌‌ mini и ‌‌iPhone 13‌‌ е размерът на техните дисплеи. ‌‌iPhone 13‌‌‌ mini има размер на дисплея от 5,4 инча, а ‌iPhone 13‌ има размер на дисплея от 6,1 инча. Това означава, че по-големият телефон ще може да показва повече съдържание на екрана, като елементите на потребителския интерфейс на приложенията са разположени на по-голямо разстояние, а елементи като клавиатурата са по-големи.

По-малкият телефон обаче е по-лесен за използване с една ръка. 

Например, Control Center е по-лесен за достигане в горната част на екрана и потребителите могат да намерят за по-удобно да плъзгат около iOS на по-малък дисплей с по-здрав захват. Самите дисплеи използват същите технологии и имат по-ярки панели от миналогодишния ‌iPhone 12‌, но основната причина да предпочетете ‌‌iPhone 13‌ mini ще бъде поради по-доброто му прилягане и по-лесното му използване с една ръка. 

По същия начин, тези, които искат по-голям дисплей за медийна консумация, който е със същия размер като ‌iPhone 13 Pro‌, очевидно ще предпочетат 6,1-инчовия ‌iPhone 13‌.

Като по-малък телефон ‌‌iPhone 13‌‌‌‌ Mini е с по-малка височина и ширина от ‌‌iPhone 13‌‌. Като размери малкият iPhone е с 15,2 мм по-къс и 7,3 мм по-тесен‌‌. И двата телефона имат еднаква дебелина от 7,65 мм. Размерът на ‌iPhone 13‌ mini го прави много по-подходящ за джобове от ‌iPhone 13‌.

Друг фактор, който разграничава двете устройства, е теглото им. ‌‌iPhone 13‌ mini е с 33 грама по-лек от по-големия си колега, само 141 грама общо. Ако искате възможно най-малкия и лек ‌iPhone‌, ‌iPhone 13‌ mini ще бъде по-добрия избор.

Живот на батерията на Apple iPhone 13 и iPhone 13 mini

Разлика има и когато става въпрос за живота на батерията.

Според Apple, ‌‌iPhone 13‌ mini може да осигури до 17 часа възпроизвеждане на видео и 55 часа възпроизвеждане на аудио. Тъй като ‌‌iPhone 13‌ е по-голям, той може да побере по-голяма батерия и следователно да предлага по-дълъг живот. Това означава, че според представянето ‌‌iPhone 13‌‌ може да осигури до 19 часа възпроизвеждане на видео и 75 часа възпроизвеждане на аудио.

Животът на батерията в реалния свят и за двете устройства вероятно ще бъде по-нисък от прогнозите на Apple, тъй като смесеното използване обикновено е малко по-тежко от само възпроизвеждането на видео.

Ако издръжливостта е приоритет за вас, ‌‌iPhone 13‌ ще ви предложи повече в сравнение с ‌iPhone 13‌ mini. За тези от вас, които предпочетат компактната форма на iPhone 13 Mini, животът на батерията няма да разочарова.

Заслужава ли си iPhone 13 и iPhone 13 mini

Най-важната точка за вземане на решение между ‌iPhone 13‌ mini и ‌iPhone 13‌ се свежда до размера на екрана, но комфортът, възможността за джобно устройство, теглото и живота на батерията също са важни съображения.

‌iPhone 13‌ представлява перфектната комбинация за това, което можете да получите от ‌iPhone‌, и повечето потребители ще бъдат доволни от този размер.

По-малкият 5,4-инчов ‌iPhone‌ не е за всеки. Някои може да намерят размера на ‌iPhone 13‌ mini за твърде малък, докато други ще харесат дизайна, защото е ултра-преносим и лесен за използване с една ръка. Тези потребители трябва да са готови, в името на по-компактно устройство да се разделят с няколко часа живот на батерията. Размерът на екрана в крайна сметка е въпрос на лични предпочитания и Apple предлага гамата ‌‌iPhone 13‌ и ‌iPhone 13 Pro‌ в три различни размера, за да отговори на нуждите на всички потребители.

Ако искате да научите повече за новите Apple iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max може да го направите тук.