iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max

Всяка година с нетърпение очакваме новия флагшип на Apple. Очакваме той да внесе нещо ново в сферата, което да промени индустрията на смартфоните.

iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max са тук, за да направят нещо различно. Актуализациите тази година далеч не са революционни и много потребители вярват, че iPhone 13 Pro е това, което трябваше да бъде iPhone 12 Pro. Но с всичко, което Apple представи тази година, мисля, че могат да се нарекат най-добрите, във всеки смисъл на думата, смартфони, които можете да закупите в момента.

Познатият ни Apple дизайн с по-малък ноч, но по-големи обективи

Apple iPhone 13 Pro оставя много малко да се желае, що се отнася до дизайна. iPhone 13 Pro представлява второто поколение на дизайна с плосък ръб от неръждаема стомана и гръб от матирано стъкло.

За усещането в ръката и използваемостта няма съществена разлика с предходния модел. В резултат на стоманената рамка и новия хардуер, телефонът се усеща малко по-тежък, но все така стабилен и удобен за всяка длан.

Въпреки че споделят един и същи дизайн, по-големият Apple iPhone 13 Pro Max с неговия 6.7 –инчов дисплей създава неудобство у някои потребители. Apple са известни с това, че за разлика от конкурентите, техните устройства са по-широки като пропорции и това би било проблем с хората с по-малки ръце.

В същото време обаче също толкова голям брой фенове на бранда симпатизират на по-широкия дисплей, което допълнително добавя към чувството за уникалност при поглед на 13 Pro Max и не само, отпред.

Ночът, в който се намират високоговорителя на слушалката, камерата и сензорите за FaceID, вече е с 20% по-малък по размер. Apple не е направила нищо от софтуерна гледна точка, за да се възползва от това малко увеличение на пространството на дисплея, но по-малкият размер на ноча е доста забележим, ако имате модел от серия 12 за сравнение. Извън това сравнение следващото нещо, което ще бъде наистина забележително е премахването му изцяло.

Обективите на камерите също станаха значително по-големи като размери. Apple сериозно набляга на камерата на Pro моделите и увеличението във физическия размер на всички обективи, според нас, е допълнително подчертаване на високата им производителност.

Новият ProMotion дисплей на Apple iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max

Преди повече от 5 години Apple представи ProMotion за iPad Pro. Тази година ProMotion дебютира и при iPhone.

Това дава възможност на дисплея да достига до 120Hz честота на опресняване и да я поддържа, но не е задължително да работи пълните 120Hz през целия ден. Благодарение на ProMotion технологията и софтуерната оптимизация чрез използване на адаптивна честота на опресняване, в зависимост от задачата, дисплеят може да бъде от 0Hz до 120Hz. За пример можем да използваме две ежедневни ситуации: четене на информативен текст и скролване през постове в социалните мрежи. При четене на текст реално устройтво не се нуждае от постоянно опресняване на картината със 120Hz поради липсата на движение на случващото се.

В ситуация когато обаче има движение като преминаване през постове е необходима висока честота като това придава по-бързо усещане и по-гладко представяне.

Основното предимство на адаптивната честота на опресняване е запазването на живота на батерията. Точно благодарение на тази адаптивност ProMotion си върши работата по такъв начин, които не компроментира нито високата производителност, нито феноменалния живот на батерията на моделите Pro.

Единствената друга промяна на дисплея извън ProMotion е увеличената максимална яркост. Новият максимум за стандартно съдържание е 1000 нита, което е с 200 повече от миналогодишния модел.

Дори и някои от тези актуализации да изглеждат донякъде обикновени, това са просто допълнения към вече фантастичен екран. Добавянето на новите функции към вече съществуващите, прави изживяването още по-близо до идеалното за ежедневна употреба.

Новият Apple А15 Bionic

Новите iPhone Pro са невероятно бързи и издръжливи.

Никога не е проблем да играете безкрайно, да сърфирате в мрежата или да заснемате снимки и видеоклипове без забавяне или засечка. Така че 10% увеличение на общата мощност, което A15 осигурява, е доста незначително за ежедневната производителност в сравнение с миналата година. Има нов 6-ядрен CPU с 5-ядрен GPU и 16-ядрен невронен двигател. Въпреки че A15 е много способен процесор, производителността няма непременно да ви удиви, освен ако не идвате от iPhone X или по-рано.

Не е обективно обаче да съдим един процесор базирано просто на цифри за производителност. Всяка подобрена ефективност или софтуерна оптимизация, която чипът предоставя, винаги трябва да се взема предвид и по това A15 се откроява от A14. Всички нови софтуерни и хардуерни функции (като ProRes видеозапис) се нуждаят от процесор, който да може да ги изпълнява.

Подобрените камери на iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max моделите

Традиционно за бранда при iPhone Pro моделът, камерата да е мястото, където ще намерите по-голямата част от новите функции и подобрения. По отношение на хардуера, много малко се е променило.

Основният широкоъгълен обектив вече има бленда f1.5 вместо f1.6, а ултра-широкият обектив вече има бленда f1.8 вместо f2.4. Телеобективът обаче всъщност спадна до f2.8 от f2.0 в iPhone 12 Pro. Това идва, след като Apple увеличи фокусното разстояние на обектива от 58 мм на iPhone 12 Pro на 77 мм на iPhone 13 Pro.

Една е новите възможности на камерата е функцията за добавяне на макро режим за ултра-широкоъгълната камера. Детайлите, излизащи от снимките в макро режим, са удивителни и донякъде това е странно предвид факта, че ултраширокоъгълният обектив обикновено е най-нискокачественият обектив от трите.

Фотографските стилове са най-голямата софтуерна функция за фотосистемата на 13 Pro.

Функцията е основно персонализирани филтри за снимки на живо. Има пет различни предварителни настройки, от които да избирате, и в рамките на тези предварително зададени настройки можете да настроите тона и топлината. Това би била доста полезна функция за предварително планирана фотография защото ви дава основно усещане за това как могат да изглеждат снимките с редакция, преди да се отдадете напълно на нея. 

Cinematic режим

Голямата видео функция на Apple, която се предлага за серията 13, е cinematic режим.

Това е ефективно видео в портретен режим с нови функции за заключване на фокуса. Благодарение на изцяло софтуерно управляван процес, вие всъщност можете да редактирате това, върху което камерата се „фокусира“. Камерата постоянно задържа избраните фокусни точки, докато се движи, и ако обектът е блокиран временно от изглед, обикновено няма проблем да го намери отново и да го заключи.

Cinematic режим също ви позволява да регулирате „блендата“ на обектива, но това е основно регулатор на интензитета за цифровото размазване, което се прилага към видеото.

ProRes видео при Apple iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max

ProRes Video записът беше обявен за 13 Pro и 13 Pro Max, но все още не е напълно пуснат. С iOS 15.1 бета 3 функцията беше добавена към приложението Камера по подразбиране.

Това са допълнителни функции, добавени към вече страхотна система от камери. Просто няма други смартфони, които да предоставят това изживяване за снимки и видеоклипове в един пакет и това прави системата от камери на iPhone 13 Pro най-добрата на всеки смартфон. 

Живот на батерията на iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max

Батерията на телефоните Pro Max винаги е била страхотна и тази година не е по-различна.

Дори с панела от 120 Hz, производителността на батерията изглежда дори по-добра от миналата година. iPhone 13 Pro Max е наистина смартфон с батерия за цял ден. Можете лесно да получите седем часа на работа на екрана с лека до умерена употреба през целия ден. Подобренията в батерията на iPhone 13 Pro Max са забележими, но не непременно значителни, като се има предвид вече страхотната производителност на батерията на iPhone 12 Pro Max.

iPhone 13 Pro също има много по-забележим скок в производителността на батерията. Не е съвсем на същото ниво като Pro Max, но цялостната производителност на батерията е много по-използваема за хора, който натоварват устройството си повече.

Пет и половина до шест часа ползване е напълно нормално за 13 Pro – което е много забележимо подобрение.

Заслужава ли си Apple iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max

Винаги могат да се желаят подобрения, но всичко на тези телефони работи толкова добре, че трудно остава място за критика. Те имат индустриален дизайн, който се чувства първокласен и издръжлив, дисплей, който е ярък, жив и достигащ 120Hz, най-добрата производителност в класа и най-добрата система за камери на смартфон.

Ето защо (ако сте безпристрастни към операционните системи) iPhone 13 Pro и Pro Max са най-добрите като цяло водещи телефони, които можете да закупите в момента.

Ако желаете да научите повече за Apple iPhone 13 и iPhone 13 mini може да го направите тук.